Vergunning Noordermarkt binnen

Een vervallen rijksmonumentale woning aan de Noordermarkt in het centrum van Amsterdam ondergaat een duurzame transformatie met een kelder en een nieuwe moderne aanbouw. De oorspronkelijke woning wordt volledig gerenoveerd en opgedeeld in vier appartementen. Hoewel de gevel van het gebouw een rijksmonument is, is het interieur niet langer monumentaal. Een moderne uitbouw van zwart stale kozijnen en dakranden vormt een opvallend contrast met de dikke, witte houten kozijnen en witte achtergevel van het oorspronkelijke pand.

Een centrale patio zorgt voor natuurlijk licht in het midden van de woning en strekt zich uit tot in de kelder, waardoor ook hier lichtinval ontstaat. De kelder kan daardoor dienen als slaapvertrek. De patio onthult ook de oorspronkelijke achtergevel van het gebouw, waardoor een verbinding met het verleden behouden blijft.

Om het huis duurzamer te maken, worden bodempalen geïnstalleerd met een warmtepomp erin en worden zonnecollectoren onder de dakpannen geplaatst. Deze maatregelen dragen bij aan een efficiëntere energievoorziening en verminderen de ecologische impact van het gebouw.

Al met al combineert deze renovatie een modern en duurzaam ontwerp met respect voor het historische karakter van het rijksmonument, resulterend in een unieke en functionele woonruimte.

Amsterdam
Verbouw
2022
350 m2
4 gestapelde woningen
Aanbouw Monument
Gedempt Hamerkanaal 165
1021 KP Amsterdam, Nederland
+31 (020) – 723 19 61
KVK-nummer: 59538074
BTW-nummer: NL853538530
Het Ontwerphuis Copyright 2023
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram