Villa Bolgerijsekade
Vianen

Tijdens de zoektocht naar een woning met grote tuin, vielen de ogen van onze client op een kleine arbeiderswoning. De woning bestaande uit drie liniair geschakelde volumes binnen een lint, een kenmerkende verkaveling voor landelijke gebieden met woningen langs een dijk, wal of weg. De compacte liniaire woning was gelegen binnen een overmaat aan tuin en landschap rondom.

“Het uitzicht op het landschap is waanzinnig!
Wij wilden dat de woning het uitzicht maximaal benut.”

 

Interessant aan de verkaveling op de kavel is de waardering van de omgelegen tuin. De overmaat aan tuin heeft geresulteerd in een diversiteit aan mooie bomen en planten, intieme routes en plekjes en een zichtpunten op het uitgerekte landschap. Een te behouden kwaliteit waarop de client de koop baseerde.

De bestaande geschakelde typologie vormt een basis voor het nieuwe ontwerp, met een 90 graden draai. De simpele en herkenbare vorm van het eerste huisje vanaf de weg is behouden. De herorganisering vergroot de relatie met de tuin en het landschap. Ongeacht in welke ruimte de client zich bevindt, het idee van wonen in en rondom natuur geldt voor iedere ruimte.

Grote glasvlakken zorgen voor een licht en ruimtelijk interieur en
maximaliseren de relatie met het landschap. Wonen in de natuur.

 

De hoofdbebouwing is uitgevoerd in robuust metselwerk met grote gevelopeningen. Er wordt een dubbele aanbouw in de breedte gemaakt waardoor een optimaal uitzicht wordt verkregen. De functies van de villa bevinden zich onder het zwevende dak en de gevel verspringt op sommige plekken. Hierdoor wordt de relatie tussen het programma binnen en buiten vergroot en ontstaan er  beschutte plekken voor en achter de gevel. De scheidingswanden liggen in de lengte richting van de kavel en kaderen daarmee het uitzicht in. Doordat de wanden half hoog zijn lijkt het dak te zweven. In het interieur koppelt een lange gang alle ruimtes fysiek en visueel aan elkaar.

Vol tevredenheid voegen wij dit project toe aan het portfolio van Het Ontwerphuis. Transformatie en nieuwbouw zijn in balans door de zorgvuldige keuze om de bestaande vorm te versterken. Wij volgen graag traditities en koesteren wensen voor behoudt, zonder voorbedachte mening, met een kijk op nieuwe hedendaagse mogelijkheden.

Programma: transformatie voormalige arbeiders woning met drie liniaire toevoeging: woonkamer, eetkamer, slaapkamer+badkamer en buitenruimte.
Locatie: Vianen, Nederland

Type: woonvilla
Jaar: 2015
Oppervlakte: 175 m2
Categorieën: transformatie, woonvilla, luxe, landschap.
Status: opgeleverd

 

luxe villa, villa in vianen, het ontwerphuis villa’s
Woonvilla vianen, villa, grote villa
Villa design, villa ideeën, Villa meubels, binnenkant van een villa, villa interieur,