Meerwaarde verbouwen?

Meerwaarde verbouwen?

door Abram de Boer

Ruimte in de stad is schaars en kostbaar. Een verbouwing loont, aangezien hiermee vierkante meters, kamers en/of kwaliteiten worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de ruimte in de stad optimaal wordt benut. Voor u, als bewoner, vergroot dit uw woongenot. Het toevoegen van kwaliteit, vierkante meters en/of (slaap)kamers is afhankelijk van de individuele woonwensen. Een verbouwing is daarom vaak een opmaat gemaakte realisatie van de woonwensen. Het vergroten van het woongenot sluit echter niet uit dat de woning ook meer waard wordt. Drie verschillende manieren om dit te doen zijn:

I   het vergroten van de woning middels een kelder;

Het realiseren van een kelder vergroot een woning dusdanig. Alhoewel een kelder een kostbare ingreep is (ongeveer €1900 per m2), kan deze ruimte effectief gebruikt worden voor slaapkamers, berging, speelkamer, kantoor, badkamer, -wellness en/of woonkeuken. Middels het realiseren van een kelder kan vaak de begane grond gebruikt worden als volledige woon- en leefruimte.

II het vergroten van de woning middels een uitbouw;

Een uitbouw is ideaal voor het vergroten van de leefruimte en/of het realiseren van extra kamers. Een opmaat gemaakte uitbouw (ongeveer €1250 per m2) voegt niet alleen ruimte toe, maar kan ook een bijdrage leveren aan de algehele architectuur van de woning. Zo krijgt een woning door een architectonische uitbouw een extra en/of verbeterd karakter.

 

III het optimaliseren van de bestaande indeling;

Veel bestaande woningen kennen een verouderd indelingsprincipe. Bijvoorbeeld een gesloten keuken, terwijl een open keuken eigentijdser is. Middels het doorbreken van wanden, herindelen van ruimten wordt een optimale woning gemaakt. Ook de verhouding in oppervlakte tussen verkeersruimten en verblijfsruimten kan geoptimaliseerd worden zodat er meer leef-, woon- en slaapruimte ontstaat. Opmaat gemaakte kasten, inloopkasten, bergingen en washokken dragen ook bij aan een optimale indeling en efficient ruimtegebruik.

Skills

Posted on

3 June 2016